Vikten av kunskap när du väljer PT

Ni har säkert hört många som kallar sig Personliga Tränare, tränare, coacher osv. Men hur vet man att dom faktiskt kan lära dig att träna på ett säkert och bra sätt som gör att du når dina mål utifrån dina förutsättningar?
Alldeles för ofta så kan man se att folk går till den som ser störst ut på gymmet om dom nu vill bygga stor muskelvolym för att fråga dom om råd. Visst fråga om råd är ju bara bra för dom som skaffat sig en bra fysik vet en hel del såklart. MEN att ta steget därifrån till att lägga upp träningsprogram osv för dig som vill komma i form kan vara ett väldigt farligt steg att ta. Vad kan hända? Ja om personen i fråga inte har tillräckligt med kunnande för att kunna anpassa träningen på en bra nivå för dig så kommer du säkerligen antingen tröttna på träningen eller ännu värre skada dig allvarligt.
Jag blir på riktigt rädd när jag hör vad kunder har fått för råd av så kallade Personliga Tränare, coacher osv. Och tyvärr har en del av dom tagit bort all träningsglädje pga för hårda pass och nära ett tävlingsupplägg när det gäller kost vilket kan vara riktigt farligt om man inte tar hänsyn till sjukdomar osv. En bra Personlig Tränare skall kunna se till att du får ett tränings och kostprogram som du på ett säkert sätt kan komma igång med och som sedan ändras allt eftersom du får en progression i din träning.
Personligen skulle jag skita fullständigt i om en person vunnit ett OS för jag har fortfarande inte en aning om personen i fråga kan se till att andra kan få ett bra träningsupplägg. Ett träningsupplägg som fungerar på en världsmästare i 100m fungerar troligtvis inte på dig och dina förutsättningar utan att du skulle riskera att skada dig. Att ta råd och få inspiration från en person är givetvis en helt annan sak som jag absolut skulle göra men att lägga mitt liv och träning i deras händer skall jag ha bevis för att dom klarar av först.
Ja åter till frågeställningen. Hur vet jag att jag anlitar en UTBILDAD OCH GODKÄND Personlig Tränare? Svaret är enkelt, begär att få se utbildningsbevis som diplom osv. Hänger det inget på gymmet så är risken stor att personen inte är utbildad. Även om ni nästan tar för givet att en person är utbildad så begär ALLTID att få se utbildningsintyget. Tyvärr så vet jag personer som utger sig för att till och med vara Licensierade Personliga Tränare som faktiskt inte är det. Så gör dig själv en tjänst innan du skaffar dig en Personlig Tränare och kolla upp att din PT faktiskt är utbildad och godkänd för att kunna ta hand om dig på bästa möjliga vis.

20130209-031940.jpg


Tags: , ,

1 Response to "Vikten av kunskap när du väljer PT"

Leave a Comment